Reisdag 58 Tweede dag op La Gran Loretana

Posted by on 29 maart 2012

We hebben allebei boven verwachting goed geslapen in de hangmat. Fried had de 1e nacht nog op het matje geslapen maar na wat ?technisch?onderhoud aan zijn hangmat hing deze de 2e nacht veel beter. Het einde van de bootreis is in zicht, de motoren zijn al klaargezet op het voordek.

Naarmate we dichter bij Santa Rosa komen moest er nog van alles gelost worden in de vele dorpen aan de rivier. Zo moesten nog een jonge stier en een aantal koeien van boord. Deze waren een aantal dorpen eerder aan boord gekomen. Maar ja, hoe krijg deze van boord als de voorsteven 1,5m boven de oever is. Nou gewoon, heel hard trekken en duwen totdat ze van boord donderen. De koeien gingen relatief gemakkelijk en maakte zelf de sprong naar beneden, maar de stier had hier andere gedachten over. Tijd kost geld moeten de scheepsjongens gedacht hebben, want de stier werd nu hardhandig over de zijkant gekieperd. Dit liep slecht af voor de stier, een gebroken achterpoot was het treurige resultaat. De lading was gelost, de boot vertrok weer en de stier bleef zonder zich te kunnen bewegen alleen achter!

Santa Rosa is een eilandje in de Amazone rivier en de laatste plaats in Peru waar wij onze exit stempels moesten halen. Door de hoge stand van de rivier staat het dorp voor de helft onder water. Een vreemde gewaarwording, als je met je motor de plank van de boot afrijdt en eindigt in 30 cm water op de overstroomde kade!

Na 20 minuten hadden we alle formaliteiten achter de rug en nog maar 1 hindernis te gaan; de oversteek van de Amazone naar de overkant, Leticia in Columbia. Eerst nog even wat onderhandelen over de prijs, omdat het zware motoren waren wilde ze veel geld hebben om ze in de boot te tillen. Uiteindelijk heb we relatief veel betaald, we hadden weinig opties. We moesten nu voor 10 minuten varen, 1/3 van de prijs van de 2-daagse boottocht naar Santa Rosa betalen. Hoezo afgezet 😉

Eerst Ines in het houten bootje, over het bankje tillen en in het midden van de boot parkeren. Daarna Maxima, die ook met veel trek en sleurwerk met tegenzin aan boord kwam. Daar gingen we, schommelend en wel. Als we zo nu en dan een beetje golfslag kregen van andere boten had ik het toch wel een beetje benauwd. De motoren stonden niet echt stabiel op hun jiffy en het hele boot ging behoorlijk heen en weer.

Filmpje van de spannende oversteek van Santa Rosa naar Leticia.

Aangekomen in Leticia, stonden de regelaars al weer klaar om ons aan wal te helpen. Dit ging relatief eenvoudig toen we uiteindelijk een geschikte aanmeerplek hadden gevonden.

Columbia onze 4e land in Zuid Amerika. (Fried?s 5e, want die is nog even illegaal in Bolivia geweest!)

6 Responses to Reisdag 58 Tweede dag op La Gran Loretana

 1. Lia

  Tjonge, wat een prachtige plaatjes weer. Een wat is er toch veel blauw in Zuid-Amerika!

 2. Lia

  En wat een gruwelijkheid met die stier. Wat zijn mensen toch af en toe een beesten!

 3. Helna

  Wat een vreselijk vrehaal en wat een vreselijk verdrietige foto’s van die stier. Ik word er helemaal naar van.

  Dat jullie de motoren aan boord van die kleine bootjes hebben gedaan en daarmee zijn overgevaren vind ik ongelooflijk moedig. Ik had het bootje niet zo sterk ingeschat dat het die vracht kon hebben, zo zie je maar hoe je je vergissen kunt.

 4. Silvia v W

  ik loop een paar dagen achter en dus lees en zie ik een heleboel moois… en minder moois, wat is reizen toch leuk he, wat is de wereld toch mooi, geniet maar lekker verder

 5. Gabri

  Ja, daar is ie weer. Langgeleden. Ik heb net weer twee tot drie weken in omgekeerde volgorde teruggekeken. Mooi dat jullie het nog steeds naar de zin hebben. Kan ook niet anders met zoveel mooie natuur en mooie mensen. Ik voelde met je mee Paul, bij de aanblik van de stier. Ook een doorleefde foto toen je ziek was.
  Zijn jullie nog steedsop gewicht eigenlijk? En wat een edelmoedige dieven heb je daar toch. Even lullig, maar wel weer een mooi verhaal om te schrijven, Fried.
  Ik moet misschien ook maar m’n motorrijbewijs gaan halen. Ik heb tenslotte nog zo’n oud ding in de garage staan. Ik zoek alleen nog wat bootjongens om ‘m eruit te trekken.
  Nou, volgens mij zijn jullie met de laatste loodjes bezig. Lijkt me toch wel emotioneel worden. Veel plezier nog verder en heelhuids weer thuis komen. Take care.

 6. Ella

  Wat spannend om Inez and Maxima in die kleine bootjes te krijgen. Wat een avontuur! Ik ga The Motorcycle Diaries and Che nog een keertje kijken…….Het is alweer een tijd geleden dat ik die heb gezien. Bedankt voor het ontzettende leuke verslag, fotoos en filmpjes……. :0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*